8. фебруар 2016.

Jaffa torta


Jedna brza i jako ukusna tortica, za sve ljubitelje jaffa keksa.Torta je sastavljena od dva bogata fila, od čokolade sa orasima i belog fila, izmedju filova su meke korice natapane sa sokom od pomoranže i naravno, jaffa keksa.
Ispecite 3 ovakve kore;


  •  5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 100 gr mlevenih oraha
  •  1 kašika brašna
  •  malo rendane kore pomorandže

Mutite belanca, dodajte šećer, zatim i žumanca, kad ste dobro umutili jaja, dodajte brašno, orahe i narendanu koru pomorandže.Masu preručite u pleh oblozen papirom za pečenje.Pecite koru oko 10-12 min na 180 C.

 Beli fil;


  •  1 litar mleka
  •  9 kasika brašna
  •  15 kašika šećera
  •  2 kasičice ekstrata vanile
  •  125 gr margarina
  •  125 gr maslaca


  Kuvajte mleko sa šecerom i vanilom, odvojite jedan deo mleka i u njemu razmutite brašno,kad mleko sa šećerom provri, umesajte razmućeno brašno sa mlekom i skuvajte na laganoj vatri gust fil, ohladite ga.Kad je skroz ohladjen umutite ga sa penasto maslacem i margarinom.

Čokoladni fil:


  •  150 ml vode
  •  300 gr šećera
  •  100 gr crne čokolade
  •  250 gr mlevenih oraha
  •  125 gr margarina
  •  125 gr putera


  Na laganoj vatri kuvajte vodu sa šećerom, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi,Kad se otopi dodajte mlevene orahe i ostavite da se fil ohladi.Kad je fil hladan umutite ga sa maslacem i margarinom koji ste predhodno takodje penasto umutili.

Trebaće vam još i ;


  •  oko 3-4 kutije jaffa keksa
  •  gazirani sok od pomorandže


Na tacnu stavite jednu koru, četkicom je malo nakvasite sokom od pomorandže, nanesite četvrtinu belog fila, preko njega poredjajte jaffa keks koji umačete u gazirani sok od pomorandže.Preko keksa namazite jos malo belog fila.Preko belog fila nanesite koru, nakvasite je sa sokom od pomorandže i nanesite ceo čokoladni fil.Preko čokoladnog fila nanesite beli fil, preko belog fila opet red namočenog jaffa keksa pa opet beli fil i završite sa korom.Tortu ostavite da se dobro ohladi.
Preko nje možete staviti glazuru od čokolade;

  • 100 gr čokolade
  • 3 kašike ulja

Čokoladu istopite, dodajte ulje i promešajte, prelijte preko torte.
Možete i staviti člag odozgo,s tim što onda ne morate da pravite treću koru, već preko belog fila stavite šlag.Dekorišite tortu po želji, ukrasima od čokolade, kriškama pomorandže koju ste stavili u istopljenu čokoladu, takodje šlag mozete obojiti jestivom bojom na primer u naranžasto..



Нема коментара:

Постави коментар