24. новембар 2016.

Medene kocke


Predivne kockice sa medom i finim kremom ...



Potrebno je za testo:

  • 1 jaje
  • 150 gr šećera
  • 1 kašika, ravna, sode bikarbone
  • 50 gr margarina
  • 2 kasike mleka
  • 2 kasike meda
  • 1 kasika kakao
  • 450 gr brašna

U šerpu stavite sve navedene sastojke, sem brašna. Dobro umutite žicom da se svi sastojci sjedine. Na laganoj vatri mešajte dok ne počne da peni tj dok se soda bikarbona aktivira. Sklonite sa šporeta i polako dodajte brašno. Umesite testo koje se ne lepi. Podelite ga na 4 dela i na pek papiru razvucite 4 kore.


 Razvucite ih sto tanje možete. Ja sam odozgo stavila jos jedan list pek papira i tako mi je bilo mnogo lakše da razvijem tanke korice. Pecite ih na obrnutom plehu, 4 do 5 min na 160 do 170 C. Brzo budu gotove. Kad sve 4 budu gotove ostavite ih prekrivene krpom da se ohlade i za to vreme napravite fil.

Fil:

  • 400 ml mleka
  • 4 kasike šećera
  • 2,5 vrhom pune kašike brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 150 gr maslaca ili margarina

U šerpu sipajte 400 ml mleka, odvojite malo od toga i u činijici razmutite sa dve i po, vrhom pune, kašike brašna. Dodajte mleku u serpi 4 kasike šećera. Kuvajte na laganog vatri dok se šećer ne istopi.

Kad se istopi i kad mleko počne da vri, lagano umešajte krem od brašna koji ste umutili da nema grudvica. Mesajte dok se fil ne zgusne, sklonite sa šporeta. i ohladite.Pomešajte sa 150 gr maslaca ili margarina, predhodno umućenog sa 2 kašike šećera u prahu. Fil podelite na 3 dela i filujte kore. Na poslednju ne ide fil već glazura od čokolade.


Za glazuru:
  • 200 gr čokolade
  • 6 kasika ulja

Istopite na pari i dodajte ulje, zatim prelijte preko kolača. Ostavite da se glazura stegne. Ohladjen kolač pre sečenja ostavite pola sata na sobnoj temperaturi, zatim secite ostrim nožem na stanglice ili kockice.

Kolac je divan...kremast, a zbog meda u koricama, ima ukus kao da je sa plazmom :)

Нема коментара:

Постави коментар