Mekane i ukusne...brzo se prave, odlične za neki sendvič, naročito deci za školu ;) Recept je krajnje jednostavan.
Potrebno:
- 250 ml mlake vode
- 250 ml mlakog mleka
- 1/2 kocke kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 3 pune kašike ulja
- brašno po potrebi (oko 700-800 gr otprilike, zavisi od brašna)
Pomešajte mleko i vodu. Razmutite sa tim kvasac i dodajte 2 kašike šećera, ulje, zatim brašno ali ne sve odjednom. Kad dodate brašno tek tada dodajte 1 kašiku soli, jer so usporava vrenje kvasca.
Umesite testo koje se ne lepi za ruke i ostavite na toplom, prekriveno krpom, da naraste.
Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu.Podelite testo na 8-10 jednakih delova
Svaki deo oblikujte u kuglicu i zatim oklagijom razvucite.
Tupom stranom nekog većeg noža blago utisnite lepinjice da bi ste dobili izgled kajzerice. Redjajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ih na toplom, prekrivene krpom, da narastu. Kad narastu premazite ih kuhinjskom četkicom sa malo mlakog mleka i pecite na 180C oko 10-15 min. Uvek napominjem da vreme pečenja zavisi od vaše rerne.
Pogodne su i za zamrzavanje. Kad se ohlade malo, spakujte ih u kesu za zamrzivač i zamrznite. Po potrebi vadite. Treba im oko sat do dva vremena na sobnoj temperaturi da se odmrznu ili par minuta u mikrotalasnoj.
Нема коментара:
Постави коментар