2. новембар 2016.

Kajzerice



Mekane i ukusne...brzo se prave, odlične za neki sendvič, naročito deci za školu ;) Recept je krajnje jednostavan.


Potrebno:

  • 250 ml mlake vode
  • 250 ml mlakog mleka
  • 1/2  kocke kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 3 pune kašike ulja
  • brašno po potrebi (oko 700-800 gr otprilike, zavisi od brašna)


Pomešajte mleko i vodu. Razmutite sa tim kvasac i dodajte 2 kašike šećera, ulje, zatim brašno ali ne sve odjednom. Kad dodate brašno tek tada dodajte 1 kašiku soli, jer so usporava vrenje kvasca.

Umesite testo koje se ne lepi za ruke i ostavite na toplom, prekriveno krpom, da naraste.


Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu.Podelite testo na 8-10 jednakih delova
 

Svaki deo oblikujte u kuglicu i zatim oklagijom razvucite.


Tupom stranom nekog većeg noža blago utisnite lepinjice da bi ste dobili izgled kajzerice. Redjajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ih na toplom, prekrivene krpom, da narastu. Kad narastu premazite ih kuhinjskom četkicom sa malo mlakog mleka i pecite na 180C oko 10-15 min. Uvek napominjem da vreme pečenja  zavisi od vaše rerne.


 Evo ih ;) Pečene i mirisne. Prekrijte ih opet čistom krpom da malo odstoje i možete uživati u ovom divnom, mekom pecivu.

Pogodne su i za zamrzavanje. Kad se ohlade malo, spakujte ih u kesu za zamrzivač i zamrznite. Po potrebi vadite. Treba im oko sat do dva vremena na sobnoj temperaturi da se odmrznu ili par minuta u mikrotalasnoj.

Нема коментара:

Постави коментар