24. новембар 2016.

Vanilice


Kažu za vanilice da je to pravi srpski kolačić. Popularni sajt za kuvanje Food52 napravio je listu najboljih sitnih kolača, medju kojima su se nasle i srpske vanilice u konkurenciji od 46 zemalja sveta. Evo jednog provereno dobrog recepta.



 Potrebno je (za oko 60 vanilica):

  • 200 gr šećera u prahu
  • 300 gr masti
  • 250 gr kristal šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanca
  • sok od polovine jednog limuna
  • 250 gr mlevenih oraha
  • malo rendane limunove kore
  • malo arome vanile
  • oko 600 gr brašna
  •  Za spajanje vanilica, džem od kajsija


Umutite mast sa kristal šećerom penasto, dodajte jaje i žumanca, šećer u prahu, limunovu koru i sok od pola limuna, vanilu, orahe i brašno. Zamesite testo i uvijte ga u prozirnu foliju.


Ostavite u friž[deru bar 3 sata da odstoji ili preko noći.Kad je odstajalo, premesite ga malo i na pobrasnjenu površinu razvucite testo i modlicom vadite kružice.


Redjajte u pleh i pecite na slabijoj temperaturi, oko 160 C oko 10-15 min, treba da ostanu svetle, nikako da se prepeku. Ohladjene kolačiće spajajte džemom od kajsija i uvaljajte u šećer u prahu. Držite ih u metalnoj kutiji. Najbolje da odstoje 2 dana.



Нема коментара:

Постави коментар