Kažu za vanilice da je to pravi srpski kolačić. Popularni sajt za kuvanje Food52 napravio je listu najboljih sitnih kolača, medju kojima su se nasle i srpske vanilice u konkurenciji od 46 zemalja sveta. Evo jednog provereno dobrog recepta.
Potrebno je (za oko 60 vanilica):
- 200 gr šećera u prahu
- 300 gr masti
- 250 gr kristal šećera
- 1 jaje
- 2 žumanca
- sok od polovine jednog limuna
- 250 gr mlevenih oraha
- malo rendane limunove kore
- malo arome vanile
- oko 600 gr brašna
- Za spajanje vanilica, džem od kajsija
Umutite mast sa kristal šećerom penasto, dodajte jaje i žumanca, šećer u prahu, limunovu koru i sok od pola limuna, vanilu, orahe i brašno. Zamesite testo i uvijte ga u prozirnu foliju.
Ostavite u friž[deru bar 3 sata da odstoji ili preko noći.Kad je odstajalo, premesite ga malo i na pobrasnjenu površinu razvucite testo i modlicom vadite kružice.
Redjajte u pleh i pecite na slabijoj temperaturi, oko 160 C oko 10-15 min, treba da ostanu svetle, nikako da se prepeku. Ohladjene kolačiće spajajte džemom od kajsija i uvaljajte u šećer u prahu. Držite ih u metalnoj kutiji. Najbolje da odstoje 2 dana.
Нема коментара:
Постави коментар