17. мај 2017.

Pita od prosa

Ranije nisam koristila proso u ishrani, znala sam samo da ga ptice jedu ali malo sam znala o njegovoj nameni u kuhinji.Medjutim, proso je veoma zdrava namirnica, bez glutena, obiluje mineralima, najviše fosforom i magnezijumom kao i kompleksom vitamina B.Proso je takodje veoma jeftina namirnica, 1 kg košta oko 80 din u prodavnicama zdrave hrane.Potrebno ga je dobro oprati i potopiti da odstoji par sati zbog fitinske kiseline.Ovo je recept bez jaja i sira a pita veoma ukusna, podseća na neku proju, oduševićete se.Hrskava spolja a unutra sočna, zaista odlična.

Potrebno je


  • 200 gr prosa
  • 200 ml vode
  • 2 veze blitve
  • kašičica soli
  • 2 mlada luka
  • 50 ml ulja
Blitvu operite i iseckajte sitno, mladi luk isto naseckajte.Na malo ulja propržite luk, dodajte blitvu i malo dinstajte dok se ne opusti.Proso potopite na par sati, stavite na ringlu i kuvajte 5 min, zatim poklopite šerpu i ostavite da nabubri.Štapnim mikserom sameljite proso, dodajte so, blitvu, luk, so i sve promešajte, sipajte u kalup ili pleh obložen papirom za pečenje.pecite oko 10 min na 200C, zatim smanjite na 160C i pecite još 20 min, dok ne porumeni.Ohladite pitu i zatim je secite na kocke.

Нема коментара:

Постави коментар