26. новембар 2016.

Grilijaš kuglice u beloj čokoladi (posno)



Nastavljam sa objavljivanjem posnih recepata za sitne kolače...


Potrebno Vam je:

  • 250 gr margarina
  • 200 gr šećera u prahu
  • 250 gr posnog, mlevenog keksa
  • malo vanile
  • malo gaziranog soka od pomorandže


Za grilijaš:

  • 200 gr pečenih lešnika
  • 150 gr kristal šećera

Na laganoj vatri u šerpici topite kristal šećer. Ne sme da vam potamni već da bude svetao. Kad se istopi dodajte lešnike i promešajte.

Prebacite masu na pouljen tanjir i ohladite skroz. Kad je ohlađeno sameljite u secku ili blenderu.

U dubljoj posudi mutite margarin, koji je sobne temperature, sa šećerom u prahu. Dodajte vanilu, keks, mleveni grilijaš i malo soka od pomorandže. Sok dodajite po malo da bi ste videli koja gustina vam je potrebna. To zavisi i od keksa.

Masu ostavite na sat vremena u frižider da se malo stegne, a zatim vlažnim rukama oblikujte kuglice. Stavite ih na hlađenje oko 2-3 sata ili preko noći.

Glazura:

  • 200 gr posne, bele čokolade
  • 6 kašika suncokretovog ulja

Posna bela čokolada ume baš da bude nezgodna za topljenje. Zna da se zgrudva ukoliko je temperatura prevelika. Ja je topim u mikrotalasnoj na 40 sekundi, promešam, pa opet vratim na 30 sekundi pa promešam. Tako 3 puta. Dodam ulje i promešam. Glazura je spremna.

Preko išaram crnom čokoladom u koju dodam malo bele koja mi ostane od glazure, tako da dobijem neku svetlo braon, koja lici na mlečnu.



Нема коментара:

Постави коментар