11. јануар 2017.

Lisnata nesquik štrudla



Sam naziv obećava...

 Veoma hladan zimski dan.Rešila sam da iznenadim decu i muža kad dodje s posla, malo da razbijem zimsku monotoniju, da kuća zamiriše na tek pečeno pecivo i kafu.Hmmm....
Ovu štrudlu, sa ovakvim uvijanjem sam spremala prošle godine za Badnje veče ali u posnoj varijanti, sa jabukama, džemom od kajsija i oraha...savršenstvo.Danas, gledajući neke slike, setih se te štrudle, medjutim, ovaj put sam rešila da napravim mali eksperiment i stavim nešto čokoladno.Sa eurokremom sam spremala već toliko puta, kao i sa čokoladom.Htela sam nešto kremasto i sočno a opet da bude ukusno, naravno.Neskvik, omiljeni napitak moje mladje ćerke i pavlaka.Fenomenalno.Ne previše slatko a opet pavlaka savršeno upija neskvik i sve zajedno daje jedan divan fil.Štrudla se lista sve do unutrašnjosti u kojoj se krije divan krem...




Potrebno je za testo:

  • oko 600 gr brašna
  • 25 gr kvasca
  • 300 ml mlake vode
  • 2 kašike ulja
  • 50 gr omekšalog maslaca ili margarina
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
Fil:

  • 4 kašike pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 3 kašike nesquika
I još vam treba:

  • 200 gr margarina, zamrznutog
  • malo mleka za premazivanje
Priprema:

U mlakoj vodi rastvorite kvasac i dodajte šećer,  zatim ulje, maslac ili margarin, malo brašna,  dodajte i so i zamesite testo sa ostatkom brašna.Testo ostavite u posudu, prekrijte krpom i ostavite na toplom dok ne naraste.Kad je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvucite u kvadrat.Zatim na jednu polovinu narendajte zamrznuti margarin.


Prklopite testo na pola.Malo pritisnite rukama ili oklagijom.


Zatim opet na jednu polovinu narendajte margarin i opet preklopite na pola, malo oklagijom utisnite.


Ponovite postupak još jednom.


Kad testo preklopite, zasecite ga sa strane, kao knjigu, na tom mestu gde je bilo preklapano.


Razvucite testo u pravougaonik i prebacite ga na pek papir, kasnije će vam biti lakše da ga prebacite u pleh.Obrežite ivice da bude ravno sa svih  strana.Od odpadaka napravite dve loptice, malo ih razvucite i zalepite sa malo vode gore i dole.To služi da fil kasnije, u toku pečenja ne curi.


Zasecite testo sa obe strane, na jednake delove.Koliko trakica sa jedne toliko i sa druge strane, da bi bila jednako upletena.



Pomešajte u činiji pavlaku sa šećerom u prahu i premažite testo u sredini.


Preko pavlake pospite nesquik.


Prvo prebacite deo koji ste napravili od viška testa.Zatim upletetite štrudlu.Prvo jednu trakicu prebacite, sa leve strane, zatim drugu sa desne i tako do kraja.


Naizmenično, levu pa desnu stranu.


Ovako treba da izgleda.



Prebacite lagano štrudlu u pleh i ostavite na toplom oko 1 sat, da naraste.Kad je štrudla narasla, premažite je četkicom sa malo mleka i pospite sa malo kristal šećera.


Pecite štrudlu na 180 C, oko 20-25 min. dok ne porumeni.


Prekrijte štrudlu čistom krpom da se malo prohladi.



 Štrudla miriše jaaakoooo fino, cela kuća mi je mirisala divno.Treba vam samo malo dobre  volje, iznenadite i Vi vaše najmilije u ove hladne dane.Šta još da dodam,  probajte da napravite  i javite kako je ispalo Vama.Do sledećeg recepta, pozdrav.
Jelena.










Нема коментара:

Постави коментар