24. децембар 2016.

Pekarske kifle



Velike, ukusne, mekane...bas kao iz pekare
Moja deca obozavaju peciva.Inače, često spremam testa, najviše kiflice, lepinjice sve što im je zgodno da ponesu za školu, a da mogu nekako od njega da napravim sendvič ili da ga namažem eurokremom na primer.Posebno dobro kod ovih peciva je to što  se mogu zamrznuti.Uvek ih zamrzavajte na sledeći način da bi vam uvek bile sveže i meke:
Dakle, kada je pecivo pečeno, ohladite ga ali ne skroz. Treba da bude mlako, ne vruće. Svako pecivo posebno stavite u kesicu za zamrzivač, izbacite vazduh iz nje, zavežite dobro kesicu i stavite u zamrzivač.

Kad vam bude trebalo možete ga izvaditi iz zamrzivača i na sobnoj temperaturi odmrznuti. Trebaće mu oko 2h. Ako žurite, mikrotalasna će takodje dobro poslužiti. Za 1 min dobićete sveže pecivo.

Krećemo da mesimo ☺


Potrebno je:

  • 500 ml mlake vode
  • 1/2 kocke kvasca
  • 3 kasike šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika sirćeta
  • 3 kašike ulja
  • 60 gr istopljenog putera
  • Oko 1 kg brašna
  • Malo mleka i ulja za premazivanje kifli
U mlakoj vodi razmutite kvasac, dodajte šećer, sirće, ulje i puter, dodajte malo brašna, zatim i so i zamesite sa ostatkom brašna meko testo koje se neće lepiti za ruke. Prvo koristite varjaču. Zatim, kad testo počne da se odvaja od posude, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Kad ste ga lepo umesili, prebacite ga u posudu, prekrijte krpom.Ostavite na toplom dok se ne udvostruči.Kad je testo fermentisalo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, kidajte loptice, veličine, manje jabuke, razvucite oklagijom i uvijte u kiflu.







 Redjajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, i ostavite na toplom da još jednom narastu.Kad su dovoljno narasle, premažite ih četkicom, mešavinom mleka i ulja.Pecite na 180 C oko 15 min, naravno, napominjem kao i uvek, vreme pečenja zavisi od jačine vaše rerne.Kad su pečene, izvadite ih iz rerne i prekrijte čistom krpom.



Нема коментара:

Постави коментар