2. новембар 2016.

Humus i hrskave integralne pločice


Ukoliko do sada niste probali humus, predlažem Vam da ga probate što pre . Ukus je fantastičan, a veoma je zdrav. Regulise nivo šećera u krvi, snižava loš holesterol, bori se protiv anemije...To su samo neke od pogodnosti za naš organizam.


Glavni sastojak humusa su leblebije. Možete ih pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Cena im je oko 250 din po kg. Vidjala sam ih i u marketima, u limenkama, vec skuvane i oljuštene, spremne za upotrebu.

Tahini pastu takodje imate po marketima ali mozete je i sami napraviti tako sto cete 100 gr susama blago ispeći na tiganju, potom ga sameljite u mlinu za kafu ili blenderu, dodajte maslinovo ulje (otprilike 2-3 kašike) i malo soli. Promešajte i dobili ste tahini pastu.

Potrebno vam je:

  • 200 gr leblebija skuvanih i oljuštenih od opne
  • malo vode u kojoj su se kuvale
  • sok pola limuna
  • soli po ukusu
  • tahini pasta 1  puna kašika
  • maslinovo ulje
  • beli luk (ja ga lično izostavim ali možete staviti ako volite)


Kuvane leblebije stavite u blender sa malo vode u kojoj su se kuvale, dobro ih sameljite dok ne dobijete glatku smesu.


Treba da izgleda ovako.Zatim dodajte, tahini pastu.

Tahini pasta izgleda kao na slici iznad


Zatim dodajte maslinovo ulje, so i sok od pola limuna. Opet dobro izblendirajte dok se sastojci ne povežu, i dobili ste humus.


Možete ga jesti sa bilo cim. Najbolje ide uz ove hrskave pločice sa semenkama.

Za plocice vam treba:

  • 100 gr ražanog brašna
  • 100 gr speltinog brašna (može i pšenicno integralno)
  • 100 gr heljdinog brašna
  • 1 puna kašika masti ili ulja po zelji
  • 3 kašike semenki lana
  • 3 kašike semenki suncokreta
  • 3 kašike semenki golice
  • 3 kašike susama (ja sve semenke malo usitnim u mlinu za kafu)
  • pola kesice praška za pecivo
  • 3 kasike kiselog mleka
  • mlaka voda po potrebi da dobijete srednje-tvrdo testo koje možete da razvučete.

Testo stavite na pek papir, a papir stavite na prevrnuti pleh. Preko stavite jos jedan list pek papira. Oklagijom rastanjite testo izmedju dva lista papita što tanje možete. Odlepite gornji sloj pek papira i oštrim nožem secite na pločice veličine koje želite. Pecite ih oko 10-15 min na 160 C.

Uživajte i hranite se zdravo.

Prijatno ;)  

Нема коментара:

Постави коментар