6. новембар 2016.

Burek



Ne, ne...nije sa kupovnim korama već domaćim, razvucenim korama :) Oduvek me fasciniralo kako žene razvlače kore za pite i burek, onako preko celog stola.Mislila sam da je to veoma teško i nemoguće napraviti ukoliko niste stručnjak.Pre par godina sam probala prvi put da umesim, vidim nije teško, poenta je samo da testo odmori u ulju, jer se tako opušta i posle ga možete razvlačiti.  Da se moj dragi muž pita, ovo bi mesila svakog jutra, jer on može da ga jede dok god ga ima...  Kad vam muž pozeli za doručak burek, oklagiju u ruke, brašno, sir i krećemo...:)


Potrebno vam je:

  • 400 ml mlake vode
  • 50 ml ulja
  • 2 kafene kašicice soli
  • oko 700 gr brašna
  • sir
  • ulje ili mast za podmazivanje


U mlaku vodi sipajte so i ulje i promešajte. Postepeno dodajite brašno dok ne dobijete glatko testo.


Testo podelite na 6 loptica(otprilike 200-220 gr)



U tepsiju sipajte ulje, da prekrijete dno. Zatim svaku lopticu premažite uljem i stavite u pleh. Prekrijte folijom i ostavite da odmore par sati.


Kad vam se testo opustilo u ulju, počnite sa razvlačenjem. Namažite radnu povrsinu sa malo ulja, stavite jednu lopticu i oklagijom razvucite ravno testo.


Kad ste izravnali i razvukli testo oklagijom, razvlačite rukama, lagano da vam se testo ne pocepa.







Kad je skroz tanko razvučeno, poprskajte sa malo ulja ili rastopljene masti, preklopite ga tako da dobijete jednu kocku veličine pleha u kome ćete peći. Stavite tu kocku sa strane. Zatim razvucite drugu koru,poprskajte je uljem, razvucite, stavite preko nje, onu preklopljenu koru.


Preko nje stavite sir.Možete staviti bilo koji drugi fil.Sir i jaja, spanać , meso....


Opet preklopite. Stavite sa strane i razvucite jos jednu koru. (Možete napraviti i dva bureka od ove količine, od 3 kore. Ja sam pravila od 4 kore tako da su mi ostale dve loptice. Od njih sam napravila dve pitice.)

 Kada stavite testo na 3 koru, opet stavite sir, i u četvrtu koru ga opet ušuškajte i stavite u podmazan pleh.



Pecite na 180 C oko 25-30 min u zavisnosti od jačine vase rerne.





Pečen odmah prebacite na dasku i secite.

Nadam se da sam lepo objasnila i malo vas podstakla da krenete sa pripremom. Nije teško, a komplimenti su vam zagarantovani :)

Prijatno.

1 коментар:

  1. Where To Play 777 Casino Online: Homepage, FAQ & FAQ
    777 계룡 출장안마 casino games are often referred to as “blackjack 문경 출장안마 tables” 파주 출장안마 or “blackjack tables”, but these gambling games are not always the same 밀양 출장안마 as 논산 출장샵 blackjack.

    ОдговориИзбриши