4. фебруар 2016.

Wellington


Čuveno jelo koje sam videla i ostala fascinirana njime, iako nisam ljubitelj mesa naročito ne krvavog,tj blago pečenog. Bio mi je izazov da ga napravim. Jelo je veoma zahtevno ali prateći korak po korak, uspećete sigurno baš kao i ja. Najčešće sam gledala kako ga pravi poznati kuvar Gordon Ramsey jer pratim i veoma cenim njegov rad. Prvi put sam ga spremala suprugu za rodjendan, velikom ljubitelju "krvavog mesa".Krenućemo
redom,korak po korak :)
      Potrebno je


  • komad govedine (oko pola kg)
  • 250 gr pečuraka
  • 100 gr pršute,tanko isečene
  • 1 tabla lisnatog testa (250gr)
  • senf, biber, so, maslinovo ulje, beli luk, puter


Pripremite meso. Preko noći treba da odstoji u frižideru. Dobro ga usolite, pobiberite i namažite tankim slojem senfa.


 Sutradan, ispržite meso, jako kratko, ugrejte dobro tiganj, sipajte maslinovo ulje i komadić putera, i sa svake strane ga pržite na jakoj vatri dok se ne uhvati korica.


Kad ste ga ispržili, premažite ga sa jos malo senfa, uvijte ga u aluminijumsku foliju. Neka se ohladi.

  

Razvucite providnu foliju i na nju stavite pršutu, folija neka vam bude dovoljno raširena preko stola da možete kasnije da uvijete meso.

Preko mesa rasporedite fil sa pečurkama.Pečurke pripremate na sledeći nacin:
U blenderu ih sameljite sa belim lukom, prodinstajte ih na malo maslinovog ulja,posolite i pobiberite, sačekajte da ispari voda iz njih,ohladite.


Kad rasporedite pečurke, preko stavite meso.


Lagano pomoću folije umotajte meso, zarolajte sa svih strana i uvijte kao bombonu, trebalo bi da izgleda ovako:


Tako pripremljeno meso ostavite u frižider da odmori jos oko 1h.


Skinite foliju.Komad lisnatog testa rastanjite na provodnoj foliji, takodje vodite računa da možete posle da uvijete komad mesa u testu.


Polako prebacite deo testa preko mesa i urolajte.


Dobro pritisnite.

Opet uvite kao bombonu,


Ovako bi trebalo da izgleda, zatim opet ovako umotano testo stavite u frižider na 1h.


U pleh stavite papir za pečenje.Napravite šare na testu, premazite umućenim jajetom i pospite krupnom morskom solju.Pecite oko 35-40 min na 180C,to opet zavisi od vaše rerne,treba da dobije zlatno žutu boju.


Ostavite da se prohladi.Probala sam na isti način da napravim i sa pilećim mesom,isti postupak i ispalo je odlično, u donjem desnom uglu je pileći  wellington.

 Poslužite ga uz salatu i pire krompir, odlicno se slaže sa nekim kvalitetnim crnim vinom.

Prijatno ;) ;) ;)

Нема коментара:

Постави коментар